Checklist je bent wat je denkt

Checklist je bent wat je denkt

We weten inmiddels dat ons denken grotendeels bepaalt hoe we ons voelen. Het is dus niet zo dat een gebeurtenis op zichzelf een gevoel bij jou veroorzaakt. Dat doet de manier waarop jij denkt over die gebeurtenis. Veel gedachten en gevoelens spelen zich in je onderbewuste af en je bent niet anders gewend dan op een bepaalde manier te reageren op situaties. Velen van ons die al langere tijd heel hard moeten werken om alle ballen in de lucht te houden zijn geneigd eerder de negatieve kant van zaken te zien.

Train jezelf optimistischer

Misschien geloof je het nu nog niet helemaal, maar iedereen kan zichzelf trainen in het positief en oplossingsgericht denken. Je hoeft dus geen geboren optimist te zijn of een bijzonder talent te bezitten. Iedereen kan het. Wees kritisch over je eigen gedachten en geloof ze niet klakkeloos. Daag jezelf uit en kom erachter of wat jij denkt realistisch is, of het je helpt iets op te lossen. Of zie je misschien beren op de weg die er helemaal niet hoeven zijn? Ga je niet voor die promotie omdat je stiekem bang bent om te falen? Verzin je smoezen om niet naar feestjes te gaan omdat je twijfelt aan je sociale vaardigheden? Iedereen heeft zijn eigen spookgedachten die misschien helemaal niet zo realistisch zijn als je zelf denkt.

Checklist je bent wat je denkt

Wil je zelf aan de slag met het uitdagen van jouw gedachten? We helpen je op weg met dit stappenplan om jezelf de juiste vragen te stellen en zo tot meer optimistische en helpende gedachten te komen:

  1. Beschrijf een lastige situatie waar je stress bij ervaart.
  2. Beschrijf het ongewenste gevoel en je eigen gedrag. Was je boos en heb je een gesprek misschien afgekapt?
  3. Wat zijn de gedachten die je stress bezorgen? Welke conclusies verbind je hieraan?
  4. Hoe zou je je het liefst willen voelen bij deze stresssituatie? Hoe zou jij je het liefst gedragen?
  5. Begin nu je stressgedachten uit te dagen. Weet ik wel zeker dat dit zo is? Hoe weet ik dat dan? Kan ik er ook op een andere manier naar kijken?
  6. Welke gedachten zouden je stress verlagen? Vervang deze door je oorspronkelijke gedachten.
  7. Hoe voelt het als je er op deze manier tegenaan kunt kijken?

Laat ons weten of het je is gelukt om anders te denken over een lastige situatie. Zo niet, dan horen we het ook graag. Let us know!