Emoties loslaten

Emoties loslaten

In onze cultuur is het niet gebruikelijk dat we onze emoties tonen. En negatieve emoties worden al helemaal het liefst in de kiem gesmoord. Men voelt zich er ongemakkelijk bij en we worden er bang van. Iedereen die iets ingrijpends meemaakt ervaart dat de meeste mensen in hun omgeving hen uit de weg gaan. Ikzelf heb een dergelijke ervaring gehad tijdens en na mijn echtscheiding. Buurvrouwen schoten van schrik achter het groentenschap als ze me tegenkwamen in de supermarkt. Alsof mijn verdriet besmettelijk was.

Waarom zijn emoties eng?

Eigenlijk zijn we dus massaal bang voor de emoties van anderen omdat het wellicht iets losmaakt bij jezelf. En dat moeten we blijkbaar kost wat kost zien te voorkomen. En we willen het voorkomen omdat we bang zijn dat negatieve emoties ons opslokken en we er niet meer uitkomen. Hoe emoties werken kun je lezen in ons artikel 'Het monster dat emoties heet'.

Wij Nederlanders hebben van huis uit geleerd om niet te 'piepen  maar gewoon door te gaan. Dat zit verankerd in onze cultuur: 'niet lullen maar poetsen'. Mensen die alsmaar doorgaan en nooit emoties tonen worden vaak geroemd om hun doorzettingsvermogen, worden gezien als stabiel en sterk. En bij veel van die zogenaamde doorzetters gaat het lange tijd goed tot..... er paniek uitbreekt, of je ernstige fysieke klachten krijgt of je volledig afgestompt raakt. In alle gevallen veroorzaakt het opkroppen van emoties veel leed. Bovendien is het volstrekt onnodig want ruimte geven aan emoties betekent niet dat je vervolgens de hele dag in een hoekje zit te huilen of dat elke frustratie gierend uit de hand loopt. Juist niet.

Hoe laat je je emoties los?

Ruimte geven aan je emoties is eigenlijk heel simpel. Sta elke dag even stil. Kijk terug op je dag en voel eens wat deze dag met je doet. Was het druk? Heb je een lastig gesprek gehad met een collega? Heb je je werk niet af? Heeft je partner het lastig? Heb je juist een supergezellige koffiedate met een vriend of vriendin gehad? Laat het allemaal eens rustig op je inwerken en voel! Schrijf het desnoods op. Wat was je mood van deze dag?

Als je lange tijd je gevoelens hebt weggestopt kan het lastig zijn om weer te gaan voelen. Wat hiervoor de beste manier is, is voor iedereen persoonlijk weer anders. Voor mij is muziek erg verbonden met emotie en als ik me zonder reden rot voel, dan helpt het mij om een tranentrekkend liedje te luisteren en voilà daar zijn mijn tranen. In moeilijke tijden heeft bij mij het album van Adèle 21 op repeat gestaan :))

Vind jij het lastig om je gevoelens te uiten, of ben je nog te bang om je eraan over te geven? Dan is coaching wellicht iets voor je. Onder professionele begeleiding kun je leren om te gaan met jouw emoties en je zult het verschil direct merken. Je voelt je lichter, meer alive en verbonden met de mensen die je dierbaar zijn.