Gezond optimisme helpt tegen negatieve emoties

Gezond optimisme helpt tegen negatieve emoties

Optimisme is het gevoel dat je invloed hebt op de situatie. Dit gegeven op zich al vergroot je veerkracht in stresssituaties. Het ontwikkelen van een meer optimistische levenshouding is van groot belang bij het verminderen van spanningen. Je kunt jezelf als het ware trainen in een meer optimistische houding. 

We hebben een stappenplan voor je gemaakt dat je helpt om een gezonde dosis optimisme te ontwikkelen. Het zorgt er dus niet voor dat er daarna geen problemen meer zullen ontstaan maar je houding tegenover die problemen verandert wel: jij hebt er namelijk meer invloed op. Deze houding zorgt ervoor dat je minder last hebt van stress en negatieve emoties.

Hoe leer je jezelf positiever denken?

Als je worstelt met een stresssituatie dan kun je een gezonde dosis optimisme goed gebruiken. Maar positiever denken, hoe doe je dat? Denk aan een situatie waarvan jij stress hebt gehad (of nog hebt) en beantwoord dan de volgende vragen:

  1. Beschrijf in het kort wat je wél wil bereiken.
  2. Schrijf alle acties op die jij kunt uitvoeren, die zowel een positief als een negatief effect zullen hebben.
  3. Maak een lijst van invloeden van buitenaf die het project kunnen beïnvloeden. Neem de tijd om een aantal mogelijkheden op te schrijven.
  4. Schrijf achter deze invloeden van buitenaf of jij hierop invloed kunt uitoefenen (geen, een beetje of veel).
  5. Bekijk nu wat je hebt opgeschreven. Je ziet dat er veel zaken zijn die je kunt doen al is dat geen garantie voor succes.
  6. Bedenk nu of het de moeite waard is om met het project aan de slag te gaan. Maak een keuze en handel ernaar.

Om dit proces af te ronden kun je een korte meditatieve bodyscan doen zodat je ook je onbewuste betrekt bij dit besluit. We hebben er één voor je ingesproken die nog geen 6 minuten tijd kost. Hij is te beluisteren in onze Fab. Stories community.