Stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren

Elke nacht liggen miljoenen mensen wakker omdat ze hun gedachten meer niet rustig kunnen krijgen. Vaak zijn het steeds terugkerende gedachten over wat er in het verleden is gebeurd of wat er in de toekomsten allemaal zou kunnen gebeuren. Meestal zijn we ons niet eens bewust waarover we aan het piekeren zijn. We piekeren en omdat we piekeren gaan we nóg meer piekeren, etc. etc. Het lijkt niet op te houden en we ervaren het als iets onvermijdelijks. Toch is dat gelukkig niet waar.

 Wanneer je veel piekert, werk dan aan bewustwording en stel je zelf de volgende vragen:

  1.  Wat levert piekeren je op? Voel je je beter door te piekeren?
  2. Wat probeer je te vermijden door te piekeren? Kun je dat vermijden? Ligt het binnen je controle? Helpt piekeren bij het oplossen van de situatie?
  3. Wat kost piekeren je?
  4. Pieker je vooral over zaken die gebeurd zijn? Kun je veranderen wat er gebeurd is? Kun je de geschiedenis veranderen?
  5. Pieker je vooral over wat er hier en nu gebeurt? Gaat het over zaken die je kunt beïnvloeden?
  6. Pieker je vooral over dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren? Weet je zeker wat er gaat gebeuren? Heb je weleens voor niets gepiekerd Hoe vaak bleek achteraf dat je voor niks had gepiekerd?

Tips om piekergedachten los te laten

Je zult zien dat je jouw piekergedachten hierna al beter kunt relativeren en je meer rust zult ervaren. Andere tips om je piekergedachten los te laten, zijn de volgende:

  1. Accepteren: Observeer hoe piekergedachten bij je opkomen. Ze zijn er en na een tijdje gaan ze ook weer weg. Verzet je er niet tegen maar laat ze weer voorbij drijven zoals wolken die even voor de zon komen en weer wegtrekken.
  2. Aandacht richten: Richt je volle aandacht op dat wat je nu aan het doen bent. Doe deze bewustwordingsoefening terwijl je bijvoorbeeld de was doet. Word je bewust van je omgeving, geluiden, geuren, etc.
  3. Piekerplek: kies een plek uit waar je mag piekeren. Maak er een gewoonte van om alleen op die plek te piekeren.
  4. Piekertijd: zet op je piekerplek een timer en een piekerdoosje. Je mag twee keer per dag een halfuur vol overgave piekeren. Als de timer afgaat besluit je dat je klaar bent met piekeren. Als je piekert buiten je piekertijd dan schrijf je je piekergedachte op een briefje en stopt dat in het piekerdoosje. Tijdens piekertijd kun je het tevoorschijn halen om erover te piekeren.
  5. Belangrijk?: Stel je eens voor hoe je denkt over je piekergedachte als je bijvoorbeeld 80 bent. Zou je er dan nog steeds over piekeren?
  6. Feiten: zijn jouw piekergedachten feiten of zijn het aannames en interpretaties? Probeer je gedachten zoveel mogelijk te beperken tot feiten.
  7. Ritueel: pieker je bijvoorbeeld over je werk, doe dan bijvoorbeeld als je thuiskomt andere kleding aan om je helpen bij het loslaten van werkgedachten.
  8. Focus op je levensmissie: Als je een halfuurtje gepiekerd hebt, richt je aandacht dan bewust op wat je echt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld welke droom je nog graag zou willen verwezenlijken en probeer je zo levendig mogelijk voor te stellen wat er dan zou kunnen gebeuren.

Kies een tip die past bij jou en die je helpt om je malende gedachten tot rust te brengen. Wil je nog meer weten over piekeren en wil je jezelf trainen hier beter mee om te gaan lees dan ook het artikel Train jezelf minder te piekeren.