Train jezelf minder te piekeren

Train jezelf minder te piekeren

Piekeren is fantaseren over vervelende dingen die zouden kunnen gebeuren. Het is echter helemaal geen realiteit op dit moment. Het zijn negatieve voorspellingen van de toekomst. Je hebt vast vaker voor niets over iets gepiekerd. 

Deze oefeningen kun je doen op het moment dat je merkt dat je veel piekert. Ze helpen je om je piekergedachten te vervangen door realistischer, positievere gedachten.

Visualisatie

Sluit je ogen en stel je voor: je bent 86 jaar. Je achterkleinkinderen spelen rond je voeten. Je kijkt terug op de gebeurtenis die je toen zoveel stress gaf. Wat voel je er nu bij als wijze 86-jarige? Wat denk je nu je 86 jaar oud bent? Waarschijnlijk vind je het allemaal niet zo belangrijk meer. Met de volgende vragen breng je zaken wat meer in perspectief. Houd ze als geheugensteuntje bij de hand en stel deze vragen aan jezelf in een stresssituatie:

•             Het probleem waarover je piekert: wat is het ergste dat kan gebeuren? Hoe zou je toch verder kunnen als dat gebeurt?

•             Wat is het beste dat kan gebeuren?

•             Wat is het meest waarschijnlijke dat zal gebeuren?

•             Gaat het over feiten of doe je misschien aannames?

•             Hoe weet je zo zeker dat je aannames 100% waar zijn?

•             Zou je de situatie anders kunnen interpreteren?

•             Welke gedachten zouden je een meer ontspannen gevoel geven?

•             Welke gedachte zou je helpen jou doelen te bereiken?

Breintraining

Breintraining kan je helpen om beter focus te houden. Door je brein te prikkelen, activeer je een ander gebied in je hersenen en wordt de samenwerking tussen de beide hersenhelften verbeterd. Dat geeft je meer kalmte, meer helderheid en ondersteunt je om afstand te doen van ingesleten gewoonten en denkpatronen. Je kunt je brein al trainen met hele eenvoudige oefeningen, die je elke dag kunt toepassen:

  • Draag je horloge per dag afwisselend links en rechts. Je zult merken dat dit even een aanpassing vraagt.
  • Knoop of rits je bloes of jas eens met je andere hand dicht.
  • Kam of borstel je haar deze week eens met je andere hand.

Missieboard

Vervang je negatieve fantasieën door positieve of realistische fantasieën over de toekomst. Maak bijvoorbeeld een missieboard over jouw levensmissie. Een missieboard is een verzameling afbeeldingen, spreuken of voorwerpen die jou steeds herinneren aan wat jij in je leven wilt bereiken. Hang een papieren missieboard op de plek waar je het vaak ziet. Als je zinloos piekert, richt je aandacht dan op het missieboard en bedenk één stapje dat je kunt zetten om dichter bij je doel te komen.

Join the club!

Deel je ervaringen of je missieboard met ons in onze Fab. Stories community. Je vindt er ervaringen van anderen, tips op het gebied van mind, body, food en fun. We ontmoeten je graag.