Slapen is zonde van onze tijd

Slapen is zonde van onze tijd

De meesten van ons zijn zich er niet of onvoldoende van bewust dat slaap er is voor onze hersenen. De rest van ons lichaam heeft genoeg aan rusten alleen voor herstel. Dat hoeft dus niet per se slaap te zijn. In het eerste gedeelte van de nacht slapen we dieper dan in het tweede deel en dat eerste deel is ook het belangrijkst voor het herstel van ons brein. De oude volkswijsheid dat alle uren voor 12 uur dubbel tellen klopt dus wel, in die zin dat het niets met het tijdstip van 12 uur te maken heeft. 

Hoe lang duurt een gezonde slaap?

Uit onderzoeken is gebleken dat wanneer mensen in een omgeving zijn zonder contact met de buitenwereld, zonder te weten of het dag of nacht is, zonder horloges of klokken in de buurt, de grote meerderheid spontaan overschakelt op 7 á 8 uur slaap. Dat is dus onze natuurlijke slaapduur. Mensen die tussen de 7 en acht uur slapen zijn het minste ziek en leven het langst. Bovendien kunnen zijn ze creatiever en kunnen moeilijk intellectueel werk beter aan.

De National Sleep Foundation vond dat 53% van de volwassenen onvoldoende slaapt. Bij jong volwassenen is dat zelfs 80%. Gebrek aan slaap veroorzaakt prikkelbaarheid en daardoor komen conflicten vaker voor.  Mensen die te weinig slapen zijn gemakkelijker depressief, zijn minder oplettend, reageren trager, maken meer denkfouten en stuurfouten. Vergeet ook niet dat onvoldoende slaap het ontstaan van zwaarlijvigheid en diabetes bevordert omdat gebruik aan slaap hongergevoel veroorzaakt. Bij mensen met een zogenaamde slaapschuld (te weinig slaap) is de normale dip, aandacht en concentratie na de middag veel dieper, vooral na een maaltijd met veel glucose. Die zouden er dus goed aan doen om na de middag een dutje te doen.

De meeste slaapproblemen veroorzaak je zelf

Het belangrijkste slaapprobleem is namelijk dat heel veel mensen gewoon te weinig slapen. Ze hebben de neiging om slapen als tijdverlies te beschouwen. Gedurende de laatste 30 jaar hebben we onze slaap met maar liefst anderhalf á twee uur verkort. In de praktijk blijkt dit nog minder te zijn als ze een bewegingsmeter gebruiken. Geen wonder dus dat uit onderzoek van TNO blijkt dat tot 45% van de mensen zich regelmatig moe voelt. Pubers en jong volwassenen hebben trouwens 9 tot 9,5 uur slaap nodig. En er zijn er heel wat die de verleidingen van internet en tv niet kunnen weerstaan en dus veel minder slapen. Ook dit levert dus problemen op zoals verminderde schoolresultaten, gezondheidsproblemen en zwaarlijvigheid.