Tips voor een goede nachtrust

Tips voor een goede nachtrust

Je controleert werk-e-mails tot laat in de nacht, bent geobsedeerd door de takenlijst van de volgende dag en je kijkt naar de klok…. je voelt paniek dat je onvoldoende slaap zult krijgen om fatsoenlijk te functioneren. Word je de volgende ochtend fit wakker? Waarschijnlijk niet. Goed slapen is essentieel voor een fit lichaam en een gezonde geest. 

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat jij met het goede been uit bed stapt? Zie hier een aantal eenvoudige tips die het proberen waard zijn. Welke ga jij beslist proberen?

WEES DANKBAAR

Schrijf elke avond minstens drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Het liefst ook iets waarvoor je zelf hebt gezorgd. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost. Ook het teruglezen geeft je op moeilijke momenten weer kracht om door te gaan.

GA EVEN BIJ JE SLAPENDE KINDEREN KIJKEN

Niets maakt een ouder gelukkiger dan het zien van hun slapende bloedjes. Maar ook ronkende pubers geven een instant gevoel van intense liefde. Daar slaap je lekker van.

 HOUD JE TELEFOON UIT JE SLAAPKAMER

Ga nooit, maar dan ook nooit slapen met je smartphone naast je bed. Laat dat ding het liefst buiten je slaapkamer. Binnenkomende berichten lichten het scherm op of nog erger: trilfuncties die je uit je slaap houden. Bovendien creëert het idee dat er berichten binnenkomen voldoende onrust om niet te kunnen slapen.

SCHRIJF HET OP

Schrijf elke avond in je dagboek op wat je bezighoudt. Alsof je met een goede vriend of vriendin nog even napraat. Het helpt je je gedachten te structureren en rust te creëren in je hoofd. Ook dat slaapt lekkerder.

GA ELKE AVOND ROND DEZELFDE TIJD NAAR BED

Je lichaam went eraan als je elke avond rond dezelfde tijd gaat slapen. Allerlei noodzakelijke veranderingen in je lichaam vinden dan automatisch plaats zodat je lekker in slaap valt.

PROBEER EEN SLAAPMEDITATIE

Ook als je geen enkele ervaring hebt met meditatie dan is het luisteren van een slaapmeditatie een goed begin om rustig en ontspannen in slaap te vallen. Dit verbetert niet alleen de duur van je slaap maar ook de kwaliteit van je slaap.

REK JE UIT OM SPANNING LOS TE LATEN

Een paar rustige rek- en strek- of yogaoefeningen helpen je lichaam om de spanningen van de dag los te laten. Met een ontspannen lichaam lukt het beter om rustig te slapen.

MAAK VAN JE BED EEN OASE

Zorg dat je slaapkamer niet te warm is, er geen tv of andere schermen zijn die je afleiden van je slaap en zorg dat je slaapruimte niet ook je werkplek is. De verleiding om door te werken is dan te groot. Je slaapkamer moet een plek zijn die rust en ontspanning oproept.

NEEM EEN BAD VOOR HET SLAPENGAAN

Van een bad word je ontspannen en loom. Eigenlijk elke ontspannende vaste routinematige handeling is aan te raden voordat je gaat slapen. Je lichaam weet dan: het is tijd om tot rust te komen.