Wanneer heb je een slaapstoornis?

Wanneer heb je een slaapstoornis?

Voor de meeste mensen is het volstrekt normaal om één of twee keer per nacht wakker te worden. Dit is absoluut geen slaapprobleem, als je tenminste weer inslaapt. Een goede indicator van voldoende slaap is dat je gedurende de dag alert en wakker bent. De meeste mensen die denken dat ze nauwelijks geslapen hebben, hebben meestal veel meer uren en veel dieper geslapen dan ze denken. Enkele tientallen minuten woelen en piekeren in het tweede deel van de nacht lijkt soms uren te duren. Dat komt omdat we de uren die we slapen vergeten, terwijl de minuten die we wakkere liggen en naar de klok kijken, onthouden.

Als slapen een probleem is

Af en toe een slapeloze nacht is ook volkomen normaal, zeker na een drukke, hectische dag met gedoe op het werk, ruzie thuis of een jetlag. Een slapeloze nacht is echt geen probleem en zelfs over enkele dagen na elkaar slecht slapen hoeven we ons geen zorgen te maken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat één slapeloze nacht - zelfs met minder dan twee uur slaap - je prestaties de volgende dag nauwelijks beïnvloedt. Ook al voel je je wat vermoeid en snel geïrriteerd. Pas als je je regelmatig overdag vermoeid voelt, 's avonds te gespannen bent om in te slapen of 's nachts vaak wakker wordt zonder opnieuw in te slapen, kan dit betekenen dat je een slaapprobleem hebt. Slapeloosheid moet je pas als een ernstig probleem gaan zien als je functioneren er overdag door wordt beïnvloed. 

Wat zijn de oorzaken?

De meeste slaapproblemen worden veroorzaakt door psychosociale stress of door het gebruik van opwekkende middelen, vooral koffie en cola, en geneesmiddelen. Velen van ons belasten overdag alleen hun geest, terwijl aan het lichaam geen enkele inspanning wordt gevraagd. We zitten vooral nu vaker thuis te werken en bewegen overdag nauwelijks. Dit heeft tot gevolg dat 's avonds je geest toe is aan rust terwijl het lichaam nog lang niet aan rusten toe is en dus moeilijk zal kunnen inslapen. We herkennen dat als we bijvoorbeeld voor de tv zitten te suffen en als we dan eenmaal in bed liggen niet meer kunnen slapen. Een andere oorzaak is dat we te lang en ook 's avonds nog bezig zijn met werk, zodat we in ben ook nog aan het werk denken of zelfs liggen te piekeren. Lees hier tips voor een goede nachtrust!