Kunnen vrouwen echt beter multitasken dan mannen?

Kunnen vrouwen echt beter multitasken dan mannen?

Het korte antwoord hierop is: ja. Maar het correcte antwoord hierop is dat niemand van ons écht kan multitasken. Het is een mythe dat vrouwen of mensen in het algemeen daadwerkelijk meer dan één ding tegelijkertijd kunnen doen. We proberen het overigens wel dagelijks te doen en er zijn zelfs in de jaren '90 en '00 cursussen timemanagement ontwikkeld om zoveel mogelijk taken in een zo kort mogelijke tijd te proppen. Inmiddels weten we wel beter. De enige manier om meer tijd over te houden is door simpelweg minder te doen. Keuzes maken en prioriteiten stellen. 

Is multitasken wel zo efficiënt?

Met name vrouwen voelen zich dikwijls gedwongen om vele ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Ze worden voortdurend onderbroken als ze met een taak bezig zijn. Die vorm is een deel van de dag onvermijdelijk. Daarom moet je vermijdbare micro-multitasking afleren. Multitaskers bedriegen zichzelf: het is de helft tot tweederde minder efficiënt dan taken na elkaar uitvoeren. De creatieve breincapaciteit wordt erdoor ondermijnd en vooral op het geheugen heeft het een zeer negatieve invloed. Jong volwassenen en (jawel) vrouwen kunnen het ietsje beter dan mannen en 40-plussers maar zelfs voor hen geldt dat multitasking het minst efficiënt is. Ons brein heeft namelijk tijd nodig om van onderwerp te veranderen om op te warmen voordat het een moeilijke taak kan uitvoeren. Een storing van een halve minuut is voldoende om onze concentratie te doorbreken. Een telefoongesprek van 1 minuut kost ons 3-4 minuten opwarmtijd. Als je 10 keer wordt gestoord in je activiteit dan ben je dus een halfuur kwijt. Dat geldt dus ook voor het pinggeluidje van je computer als er een nieuwe email binnen komt. Je hebt dan 2 minuten nodig om weer op peil te komen. E-mail is één van de meest stressveroorzakende factoren. 

Continu online betekent continu stress, continu informatieoverload en vaak zelfs continu onderhuids crisisgevoel. Het is een pure illusie van vooruitgang. Ons brein is daar niet voor gemaakt. Laat je daar niet gek door maken. Waarom zou je meteen reageren? In 99% van de gevallen kan het wachten.