Vrouwen hebben meer stress maar kunnen er beter mee omgaan

Vrouwen hebben meer stress maar kunnen er beter mee omgaan

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer stress ervaren dan mannen. Vooral werkende vrouwen hebben hier last van. 

Vrouwen worden nog steeds benadeeld in hun carrière door een gebrek aan steun thuis. Vrouwen staan vaak voor een dubbele belasting: behalve hun eigen baan komt ook het huishouden en de zorg voor het gezin voornamelijk op hun schouders terecht. De combinatie van stress op het werk en hectiek thuis verdrievoudigt voor werkende moeders de kans op stresssymptomen. Anderzijds blijken vrouwen die zowel werken, een vaste partner als kinderen hebben toch gelukkiger en gezonder te zijn dan vrouwen die één van de drie missen. Met wat meer steun van de partner zou het dus perfect zijn. Gelukkig ontstaat heel geleidelijk een cultuurverandering waarbij de last van werk en gezin gelijk over beide partners wordt verdeeld.

Stress door de combinatie van werk en gezin

 Stress in het raakvlak tussen werk en gezin is zwaarder voor werkende vrouwen dan voor werkende mannen. De grootste stressfactoren zijn:

  1. Tijd: de tijd die één rol van je eist, laat onvoldoende tijd voor de andere rol. Loopt een vergadering te lang uit dan moet je je vaak haasten om je kinderen op tijd van school te halen. 
  2. Stressreacties uitgelokt in de ene rol lopen door in de andere. Je neemt gedoe op je werk onbedoeld en onbewust mee naar huis en andersom. Is er bijvoorbeeld iets aan de hand met je kind, dan zul je je waarschijnlijk minder goed kunnen focussen op je werk.

Vrouwen gaan wel beter om met stress

Vrouwen ervaren dus blijkbaar meer stress maar ze kunnen er wel beter mee overweg. Vrouwen kunnen emoties die bij stress horen vaak beter uiten. Ze huilen bijvoorbeeld gemakkelijker dan dat mannen dat doen. En dat lucht op. Bovendien zijn ze beter in het onderhouden van sociale contacten. Ze ontvangen hierdoor vaker steun van hun sociale omgeving en praten gemakkelijk over wat hen dwarszit. Dit zorgt ervoor dat stress beter wordt losgelaten en dat is een gezonde manier om met stress om te gaan.