Wat doet stress met je?


Wat doet stress met je?

Misschien merk je dat je de laatste tijd sneller geïrriteerd bent. Of voel je regelmatig tranen opkomen terwijl je dat niet van jezelf gewend bent. Sta je ’s ochtends vroeg al op met een doodmoe gevoel en heb je niet echt zin in de dag die komt. Dit kunnen allemaal signalen zijn dat je het al langere tijd te druk hebt. Misschien heb je gewoon veel op je bordje liggen of misschien knaagt er iets aan je waarover je piekert en ’s nachts wakker ligt. Hoe dan ook, het levert je spanning op. Maar hoe weet je nu of dit spanningsklachten zijn?

Stress of spanning kunnen allerlei klachten veroorzaken

Er zijn duizenden klachten en ongemakken die het gevolg kunnen zijn van aanhoudende spanning. De meest voorkomende zal ik voor je op een rijtje zetten:

Stress signalen

Waarschijnlijk komt een aantal van deze signalen jou ook bekend voor. Schrik hier niet teveel van. Het is zorgwekkend als je meer dan 10 vinkjes kunt zetten bij deze lijst of wanneer één of enkele klachten langer dan een halfjaar aanhouden bij jou.

Wanneer wordt stress een probleem?

Het is heel normaal dat je moe bent na een stressvolle gebeurtenis, maar als je chronisch moe bent is dat een signaal dat je misschien te lang onder druk staat. En dat kan dus ook door druk bezig te zijn met iets dat je eigenlijk heel leuk vindt. Je hebt bijvoorbeeld een fantastische baan waar je bijna 24/7 mee bezig bent. Het kan van alles zijn dat stress bij jou veroorzaakt. Het gekke is dat de meesten van ons kleine en vage klachtjes nauwelijks serieus nemen. We denken dat het vanzelf over gaat of we vinden het gewoon teveel gedoe om ermee naar de huisarts te gaan. Bovendien, als we om ons heen kijken dan zien we dat anderen het net zo druk hebben en zij houden het wél vol dus waarom zou jij dat niet kunnen? We voelen ons dus al snel een slappeling als we het niet kunnen volhouden. We vergelijken de buitenkant van anderen met onze binnenkant en dat is niet eerlijk. Vooral niet voor jezelf.

Op langere termijn kan aanhoudende druk en spanning leiden tot ernstigere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of psychische klachten zoals depressie.

Wat kun je doen?

Bijna iedereen die teveel aan z’n hoofd heeft gaat op den duur slechter slapen of wordt elke ochtend brak wakker. Dit betekent dat de kwaliteit van je slaap te wensen overlaat en zonder je broodnodige nachtrust valt alles je sowieso veel zwaarder. Je slaap verbeteren is daarom ook één van de belangrijkste manieren om je energie beter te gaan managen.

Als je wilt weten of jij misschien bewust of onbewust teveel hooi op je vork neemt dan kun je op onze community een stresstest doen. Je kunt ook een 30-minuten online coachsessie met ons inplannen. Wij analyseren jouw stresslevel en geven je tips hoe je hiermee om kunt gaan.