Zonder stress leven

Zonder stress leven...?

Ondanks dat we spanningen meestal zien als iets negatiefs, kunnen we toch niet leven zonder een gezonde vorm van stress. Als je bijvoorbeeld een belangrijke presentatie moet geven dan is het wel zo handig om spanning te voelen, zodat je je goed voorbereidt en optimaal kunt presteren. Als je snel moet remmen als een auto voor je plotseling stopt is het belangrijk dat je snel reageert. Dit is eigenlijk ook een stressreactie.

Stress kun je niet vermijden

Zonder stress leven kan dus niet. Bovendien gebeuren er voortdurend dingen in ons leven – waarover we geen controle hebben - die een bepaalde spanning veroorzaken. Je kunt nu eenmaal niet voorkomen dat dierbaren ziek worden of misschien wel overlijden, dat iemand je verlaat, dat je je baan verliest, etc.  Het is dus vooral van belang dat je leert om te gaan met deze onverwachte en soms onplezierige situaties. Het ontwikkelen van veerkracht is de succesfactor als je minder last wilt hebben van stress.

Probeer meer rust te creëren

Stress vermijden is niet haalbaar, maar waar we wel grip op hebben is bijvoorbeeld de manier waarop we omgaan met onze tijd. Kunnen we goed prioriteren of willen we álles 100% perfect doen? Je kunt je voorstellen dat je dan meer druk ervaart dan wanneer je je focust op de belangrijkste zaken. En wat is voor jou dan belangrijk? Heb je dat goed voor ogen? Of misschien ben je iemand die vooral anderen probeert te pleasen uit angst om niet aardig gevonden te worden. Je ziet dat minder stress ervaren afhangt van twee factoren: jijzelf en je omgeving.

Als je jouw omstandigheden kunt aanpassen en daarmee meer rust voor jezelf kunt creëren, doe dat dan. Investeer in die huishoudelijke hulp, zoek een baan die je minder zorgen kost, zoek die leuke vriendin vaker op. Sommige dingen zijn echter niet zo simpel. Een conflict in je familie of relatie bijvoorbeeld, los je niet even 1-2-3 op. Dan komt het dus weer aan op jouzelf. Hoe deal je hiermee zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat? 

Tips

Hieronder een paar tips die kunnen helpen een stresssituatie de baas te zijn:

-              Zorg dat je fysiek goed in je vel zit en beweeg voldoende

-              Neem voldoende nachtrust (8 uur schijnt voor de meesten van ons het best te zijn)

-              Leer te relativeren en maak jezelf niet gek met allerlei hersenspinsels die niks opleveren

-              Ga zorgvuldig met je tijd om en plan regelmatig leuke en ontspannende dingen in je agenda

-              Neem dagelijks tijd om helemaal offline te zijn. Even geen prikkels van mensen of apparaten werkt verrassend rustgevend.

Dit klinkt misschien gemakkelijk en dat kan het ook zijn. Maar meestal kost het tijd en doorzettingsvermogen om te veranderen. Hulp van anderen helpt je vol te houden en soms is hulp van een professional helemaal geen gek idee. Zoek een buddy waarmee je samen afspreekt om te sporten bijvoorbeeld. Of word lid van onze community. Hier vind je gelijkgestemden die je kunnen motiveren en inspireren om jouw doelen te bereiken.