Eerste hulp bij stress
28 november 2022 
2 min. leestijd

Eerste hulp bij stress

Herken je dit? Jij hebt het druk, je rent je benen onder je lijf vandaan en dat iemand dan tegen je zegt: "wel goed voor jezelf zorgen hoor!" Dat is vast heel aardig bedoeld maar het helpt je niet verder. Want je moet toch echt al die ballen in de lucht houden. Bovendien: hoe zorg je eigenlijk goed voor jezelf? En hoe zorg je ervoor dat je dat stressgevoel vermindert? Ik geef je in dit blog tips die je écht helpen om jouw dagelijkse belasting en (werk)druk beter te handelen.

Weet waar jouw stress vandaan komt

Om iets te doen aan de druk die je voelt, moet je weten waar jouw stress vandaan komt. Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je niet aan bepaalde verwachtingen kunt voldoen? Heb je een veeleisende baas, familie of vriendin die je steevast het gevoel geven dat je niet tegemoet komt aan hun eisen en wensen? Dat zorgt voor vervelende spanning. Lukt het je eigenlijk al lange tijd niet goed om tijd voor je gezin, je vrienden of een dierbare vrij te maken? Ook dat gaat aan je knagen. Zo zijn er allerlei oorzaken en situaties die jou een onaangename spanning geven. Zoek dus uit wat jouw belangrijkste stressbronnen zijn.

Bepaal wat je écht belangrijk vindt

Door je overvolle agenda lijkt alles urgent is en is iedereen even belangrijk. Dat is natuurlijk niet zo, maar soms overzie je het gewoon niet meer. Sta eens stil bij alle 'belangrijke en urgente' taken die je op je bordje hebt liggen en maak een lijstje waarbij je de belangrijkste op nummer 1 zet. Wees eerlijk tegen jezelf. Wat is nu echt belangrijk? En wat kan wachten? Dat geeft rust!

 Doe één ding tegelijk

Het is heel verleidelijk om alsmaar door te blijven gaan. Nog even een mailtje wegwerken tijdens de lunch, nog even bellen terwijl je naar de volgende klant rijdt, etc. etc. Multi-tasken lijkt misschien lekker efficiënt en tijdbesparend, maar uiteindelijk doe je alles maar half. Onze hersenen zijn er écht niet voor gemaakt. Het is dus echt beter om gestructureerd en rustig te werken. Zet je mail bijvoorbeeld even uit als je met een klus bezig bent, of zet je telefoon op stil. Stap voor stap is dus écht the way to go!

Zeg nooit meteen ja op een vraag als je hoofd toch al overloopt.

Er zijn vele assertiviteitstrainingen die je leren om "nee" te zeggen. Ik zou het liever willen houden op "zeg niet meteen ja". Voor je antwoord geeft op een verzoek of vraag, zorg dan eerst dat het voor jou helder is wat die vraag precies inhoudt. Als iemand je vraagt iets voor hem/haar te doen stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Hoeveel tijd krijg ik om het resultaat af te leveren?
  • Is dat voldoende of niet?
  • Wat is de kwaliteitsvereiste van het resultaat?
  • Is het complex?
  • Moet het foutloos gebeuren?
  • Welke hulpmiddelen heb ik tot mijn beschikking?
  • Heb ik extra hulpmiddelen nodig?

Krijg je bijvoorbeeld erg weinig tijd, onderhandel dan over de kwaliteitseisen. Of heb je weinig middelen tot je beschikking om de klus te klaren, vraag dan om meer tijd.

Nog meer tips?

Vind je bovenstaande tips zinvol maar wil je nóg beter leren om de rust te bewaren in je drukke leven? Laat het ons dan weten, dan denken we gratis een halfuurtje met je mee. Klik op deze link om direct met één van ons een afspraak te plannen.





Reactie plaatsen