Hoe vermijd je stress?
07 januari 2024 
4 min. leestijd

Hoe vermijd je stress?

Om meteen maar het antwoord te geven op bovenstaande vraag: Je kunt stress niet vermijden. Misschien vind je dit een teleurstellend begin van dit blog maar laat het me verder uitleggen. We krijgen dit advies bijna dagelijks van onze collega's "Pas goed op jezelf hè" van onze familie "zou je niet eens wat rustiger aan doen?", via social media "zorg goed voor jezelf". We worden overspoeld door allerlei aanbiedingen van cursussen, trainingen etc. allemaal met als doel om stress te vermijden. En eigenlijk is dit een mission impossible.

Life is like a box of chocolates

Ken je deze uitspraak nog uit de beroemde film "Forrest Gump"?  Life is like a box of chocolates... you never know what you're gonna get. Vrij vertaald: Dingen gebeuren in ons leven en daar heb je over het algemeen erg weinig invloed op. Je kunt niet om pijnlijke ervaringen zoals verdriet, falen, schaamte, verlies of rouw heen. Stress verhogende emoties horen nu eenmaal bij het leven. Helaas zou je denken. Maar hoe kun je geluk, voorspoed en liefde ervaren als je niet ook weet hoe het is om het te moeten missen? Er mankeert dus niets aan jou als je je een tijdje rot voelt. Je doet niets verkeerd!

Schijnveiligheid

Stress proberen te vermijden is als tegen de stroom in proberen te zwemmen: heel hard werken met nul tot weinig resultaat. In deze categorie valt ook proberen alle risico's dicht te timmeren. Onmogelijk. Het leven brengt risico's met zich mee en juist door ze proberen te vermijden, lijken ze alleen maar groter te worden. In een hondenbaan blijven hangen omdat je je vaste dienstverband niet durft op te geven is hiervan een goed voorbeeld. Relaties en vriendschappen aanhouden omdat je bang bent om alleen te zijn is er ook zo een. Jezelf niet durven uitspreken omdat je graag door geliefd wilt zijn. Je denkt dat je veilig bent maar ondertussen ondermijn je met deze schijnveiligheid jezelf en je levensgeluk.

Levenskunst

Net zoals Forrest Gump zijn er in jouw omgeving vast ook wel mensen bij wie alles heel gemakkelijk en moeiteloos lijkt te gaan. Wat deze mensen met elkaar gemeen hebben is dat ze de kunst van het leven beheersen met ups én downs. Zit het dus even tegen, versta dan de kunst om daar op een gezonde manier mee om te leren gaan. Hieronder een paar voorbeeld van ongezonde en gezonde gedachtenpatronen:

niet: Waarom overkomt mij dit nu weer? wel: Dit overkomt iedereen weleens.

niet: Het ligt aan mijn baas/partner/moeder dat ik me zo slecht voel. wel: Ik heb die ander niet nodig om me goed te voelen. 

niet: Het heeft allemaal geen zin, ik heb er toch geen invloed op. wel: ik leer te accepteren wat ik niet kan veranderen. Ik onderzoek wat wat ik wél kan doen om me beter te voelen.

Hocus Pokus

Omdat ik een spiritueel mens ben, geloof ik dat alles in ons leven een bedoeling heeft. Dingen - ook de moeilijke - gebeuren met een reden zodat jij op jouw persoonlijke levenspad blijft. Je kunt je doel als een stip aan de horizon zetten maar de weg ernaar toe mag je wel wat meer loslaten. Het stap voor stap loeistrak willen plannen en controleren is het "tegen de stroom in zwemmen". Het leven weet vaak veel beter wat goed voor je is dan jijzelf. We zijn als mens vrij beperkt in het denken in mogelijkheden. Ons referentiekader is vaak te klein en we onderschatten onszelf omdat we nu eenmaal niet in de toekomst kunnen kijken. Klinkt dit voor jou als hocus pokus? Ik geef je een eenvoudig voorbeeld:

Stel dat ik elke dag met lood in mijn schoenen naar mijn werk ga. Mijn wens/doel zou dan kunnen zijn: ik wil gelukkig zijn in mijn werk

Als je loslaat hoe dit werkgeluk precies tot stand komt, dan pik je veel meer mogelijke oplossingen op dan wanneer je dit doel stap voor stap vastzet. Ik durf erom te wedden dat je hiermee kansen voor jezelf creëert die je nu niet voor ogen hebt.

Houd je focus op jouw werkgeluk. Hoe ziet dat eruit? Stap uit je hoofd en sta jezelf toe het te voelen voordat het überhaupt zover is. Hiermee open je een schat aan mogelijkheden die je zelf niet voor mogelijk hield. En zet dan rustig de stappen naar meer werkgeluk. Ook als dit betekent dat je bijvoorbeeld het roer omgooit, of gewoon een goed gesprek voert op je werk. De weg ernaar toe ligt dus lang niet altijd voor de hand maar door te vertrouwen op het proces en je doel voor ogen te houden, komt je er wel. Echt.

Spannend

Vertrouwen hebben op het proces is lang niet gemakkelijk,. Als je perfectionistisch bent kan het een flinke uitdaging zijn om los te laten. Als je ongeduldig van aard bent, dan kun je geneigd zijn om té snel te willen gaan en belangrijke stappen te missen. Als je nog niet voldoende zelfvertrouwen hebt dan is het al een opgave om überhaupt in beweging te komen en blijf je in de schijnveiligheid hangen. Dit kunnen allemaal mogelijke hobbels zijn die overwonnen moeten worden en dat kan zeker heel spannend zijn. En dat hoef je niet te doen zonder hulp.

Als je er klaar voor bent, zijn dit de vier manieren waarop wij je kunnen helpen om de kunst van het leven te leren beheersen:

  1. Volg ons op Instagram!
    Elke week delen we waardevolle inzichten en tips over de kunst van het leven mét stress. Stel je vraag en deel jouw tips en tricks voor onze andere volgers. Kom hier checken waar we wekelijks te vinden zijn.

  2. Lees onze nieuwsbrief!
    Elke week nemen we je mee in onze praktijk en delen we onze inzichten over de kunst van het leven. Schrijf je hier in en volg ons op de voet.

  3. Word gratis lid van onze community!
    Op onze community delen we dagelijks onze inzichten, tips en ervaringen over de kunst van het leven. Hier kun je meteen beginnen met een oefening die je helpt om te voelen waar jouw levenspad naartoe leidt.

  4. Plan een gratis halfuurtje sparren met een gecertificeerd coach!
    Tijdens dit halfuurtje kun je jouw specifieke vraag aan één van ons voorleggen. We denken met je mee en geven je tips waarmee je écht verder kunt. Plan hier je afspraak in onze agenda.


Reactie plaatsen