Machteloosheid is een grote bron van stress
01 november 2021 
2 min. leestijd

Machteloosheid is een grote bron van stress

Oh nee, de route op mijn navigatiescherm kleurt rood en bijna tegelijkertijd hoor ik een vertraging van 45 (!) minuten op de radio. Nu begint het spel “file ontwijken” voor gevorderden. Mijn navigatie biedt me alternatieve routes aan met als gevolg dat ik binnen de kortste keren geen flauw idee meer heb waar ik rijd. Ik begin te appen naar mijn klant dat ik waarschijnlijk later ben en daardoor mis ik een afslag. Aankomsttijd + 5 minuten.. zucht. Ik heb geen idee of ik überhaupt nog in de buurt van mijn bestemming ga komen vandaag. Hier krijg ik het dus Spaans benauwd van.

Een stresspiek

De stress die ik meer dan een uur voelde was uiteindelijk nergens voor nodig want ik bleek maar 5 minuten later te zijn dan gepland. Maar juist het “niet weten of het goed komt’ is waar je zo gespannen van kunt worden. Het machteloze gevoel dat je overgeleverd bent aan – in mijn geval – het verkeer.  Het wachten op een examen uitslag, een telefoontje na een sollicitatiegesprek, de uitslag van een belangrijk medisch onderzoek, het zijn allemaal stressvolle momenten waarop je geen grip hebt. Hiermee hebben we allemaal zo nu en dan te maken en na afloop komen we weer tot rust en kunnen we verder.

Overgeleverd aan Corona

Maar wat gebeurt er nu als je continu het gevoel hebt overgeleverd te zijn aan een situatie waarop je geen enkele invloed kunt uitoefenen. Machteloosheid is een grote bron van stress. Neem nou de hele situatie rondom Corona. Ik denk dat de meeste stress is ontstaan doordat we met z’n allen niet wisten hoe dit zou gaan aflopen. En dat weten we nog steeds niet. Afgelopen zomer bijvoorbeeld zijn velen van ons niet gaan vliegen omdat we niet zeker wisten of het wel veilig was, of omdat we niet konden inschatten hoe de situatie in het buitenland zou zijn. En dan heb ik het niet eens over de mensen die gedurende lange tijd niet wisten of ze nog een baan of bedrijf hadden. Niet voor niets zijn er meer meldingen geweest van mentale klachten tijdens de Corona crisis.

Lijdzaam afwachten of het goed komt

We moeten afwachten en hebben geen invloed op de uitkomst. Dat doet iets met ons. Als je langere periode overgeleverd bent aan een dergelijke machteloze situatie dan is het moeilijk om de regie te pakken als dat weer kan. We zien deze kansen soms gewoon over het hoofd. Ik zie dat bij mijn klanten regelmatig terug. Mensen kunnen onbewust te lang blijven hangen in een stressvolle situatie. Ze zien de mogelijkheden om hun omstandigheden te verbeteren over het hoofd omdat ze in de veronderstelling zijn dat ze er toch niks aan kunnen doen. Ons brein blijft in de machteloze modus hangen en ziet de kansen niet meer.

Pak de regie terug

Je kunt dit doorbreken door te beginnen met kleine ingrepen en daardoor te merken dat je invloed kunt uitoefenen op hoe je je voelt.  Je kunt bijvoorbeeld je stresspiek verlagen door je ademhaling te vertragen. Dit is eenvoudig te leren en hiermee beïnvloed je eigen spanningsniveau. Bijna alles is beter dan lijdzaam afwachten tot het vanzelf voorbij gaat. Dit is trouwens precies de reden dat ik – bij een file – altijd kies voor een alternatieve route want dat geeft me tenminste het gevoel dat ik er enigszins invloed op heb.

Wil jij invloed hebben?

Heb je het gevoel dat het leven je overkomt en dat je zelf te weinig invloed hebt op de dingen die je doet? Wil je leren hoe je meer grip krijgt op je werk of je relaties, plan dan een gratis sessie met mij in en ontdek hoe jij meer  invloed kunt uitoefenen. Echt, je kunt meer dan je nu misschien denkt.

Reactie plaatsen