hoop doet leven
25 februari 2024 
in Emoties
1 min. leestijd

hoop doet leven

Als we het over hoop hebben dan hebben we het vaak over een soort wens: ik hoop dat het me lukt. Waar het dan niet over gaat is waarom je ergens op hoopt en waarom je een positieve verwachting hebt. Hoop is in het dagelijks taalgebruik nogal passief. Een totale willekeur waarop je zelf geen enkele invloed hebt. 

Tegelijkertijd merken we dat als we hoop hebben op een goede uitkomst waar ons daarbij beter voelen dan wanneer alle hoop vervlogen is. We voelen ons daarbij machteloos en teneer geslagen. Het belang van hoop is blijkbaar erg groot als we iets willen bereiken. Zonder hoop begin je er al niet aan, zou je denken. Maar waar komt hoop vandaan en - misschien nog belangrijker - hoe houd je die vast?

Verloren hoop

Stel je voor dat je graag een marathon wil gaan lopen. Dan begin je ruim op tijd met de voorbereidingen met het idee dat het haalbaar is. Maar dan merk je na een paar weken dat het lastig is om het vol te houden. Je mist een training omdat je je niet goed voelt. Je probeert het weer op te pakken maar het is zo'n hondenweer... en langzaam maar zeker voel je dat je te weinig hebt getraind om de marathon te kunnen lopen. Ergens gaandeweg ben je de hoop verloren dat het gaat lukken.

Een plan

Om de hoop te behouden heb je eigen niet meer nodig dan een plan. Een strategie die je gaat helpen om door te zetten, juist als het lastig wordt. Laten we eerlijk zijn, je had natuurlijk kunnen bedenken dat er een dag zou komen waarop je je niet fit zou voelen. Of dat het een keer pijpenstelen zou regenen. Door hier op voorhand al over na te denken en verschillende scenario's uit te werken, kun je voorkomen dat dit redenen zijn om af te haken. Zorg bijvoorbeeld dat je een buddy hebt, die met je meeloopt en je motiveert als je het even niet ziet zitten. Koop een fantastisch mooi pak voor als het weer wat minder fraai is. Alleen voor de regendagen. Beloon jezelf op zulke dagen met een heerlijk warm bad na afloop van je training. Door er vooraf na te denken over valkuilen en er een goede oplossing voor te bedenken vergroot je de kans op slagen. 

Vage hoop wordt concreet.

Je behoudt de hoop en de kans op slagen dus door van tevoren goed na te denken over wat je wilt. Waarom wil je het zo graag en hoe groot zie je zelf de kans van slagen. Door verschillende valkuilen alvast te benoemen en er oplossingen voor te bedenken wordt een vage term als hoop vanzelf een heel concreet plan van aanpak. We hebben een worksheet voor je gemaakt dat je kunt gebruiken om je doel te bereiken en je hoop "alive and kicking" te houden. Veel succes!
Reactie plaatsen