Plannen voor volgend jaar. Wel of niet doen?
28 december 2021 
2 min. leestijd

Plannen voor volgend jaar. Wel of niet doen?

De week tussen Kerst en Oud&Nieuw is de tijd waarin ik terugkijk op het jaar dat bijna achter me ligt. De plannen die ik had gemaakt voor het afgelopen jaar en wat daarvan is terecht gekomen.
Wat me al een paar jaar op rij opvalt is dat ik aan het begin van het jaar plannen maak en dat het jaar dan vervolgens altijd anders loopt. De plannen veranderen en worden een realiteit die ik niet van tevoren had kunnen bedenken. Ons doel met Fab. Stories begon bij onze community en nu ligt de nadruk helemaal op mijn personal coaching voor vrouwen. En ja, die maken gebruik van onze community én academy.


Superfocus

Betekent dit nu dat het geen zin heeft om plannen te maken? Jawel, want anders heb je geen idee waar je naartoe wilt. Tijdens de afgelopen zomermaanden heb ik een training gevolgd van een fantastische business coach. Ze zet haar doelen strak in en werkt ze tot in detail uit in zeer concrete doelen per week. Daarmee weet ze een jaar van tevoren precies wat haar te doen staat én ze kan ook al voorspellen wat het haar oplevert. En het leverde haar heel veel op want haar bedrijf draait als een tierelier.


Een té strakke jas

Op dit soort momenten voelde ik mezelf een kneus want mij lukt dat dus niet. Ik heb het een halfjaar geprobeerd maar ik raakte er gestrest van. Het voelde weer alsof ik in loondienst was en elke dag strak gepland was van begin tot het eind.
Het idee dat ik nu al weet wat ik het hele jaar moet doen, benauwt me. Noem het rigide maar als ik een plan heb dan wil ik dat ook graag uitvoeren. Dat het steeds niet lukt, frustreert me stiekem toch. Deze manier was het voor mij dus niet maar wat dan wel?


Vrijheid

Ik weet dus dat  mijn plannen minder strak mogen zijn met wat meer ruimte voor nieuwe ideëen en spontane acties. Ik zal hiermee misschien niet sneller resultaat behalen maar ik heb er wel meer lol in. En dat is eigenlijk de belangrijkste reden dat ik mijn bedrijf ben begonnen: meer werkplezier! Ik was natuurlijk niet voor niks helemaal vastgelopen in een baan die niet bij me paste en nul funfactor had.

Resetten en opladen

Ik kwam er ook achter dat ik tijd nodig heb om te resetten en op te laden. Niet zo gek want dat leer ik mijn klanten al jaren ;) Uren en dagen achtereen alleen maar werken maakt me leeg en mijn creativiteit zakt tot het nulpunt. Niet doen dus. Inmiddels voel ik me geen kneus meer maar geef ik mijn klanten het beste van mezelf door regelmatig uit te checken. Ik verzet best veel werk en ben heus wel bezig met mijn zakelijke doelen maar ik doe het op een manier die bij mij past.

Wil jij ook ontdekken hoe je jouw doelen behaalt zonder dat je risico loopt op te branden? Plan eens een gratis halfuurtje in met mij. Ik laat mijn licht schijnen op jouw vraagstukken en help je verder, zodat je de volgende dag al merkt dat het ook anders kan.

Have a fabulous day!
Natalie

Reactie plaatsen