wat als ik het niet druk heb
25 februari 2024 
2 min. leestijd

wat als ik het niet druk heb

Als je niet meer zo heel piepjong bent - zoals ik - dan ben je waarschijnlijk opgegroeid met het idee dat succes voornamelijk afhankelijk is van de mate waarin je bereid bent om keihard te werken. Ik durf te betwijfelen of in deze tijd keihard werken het vurig gewenste succes oplevert. Begrijp me niet verkeerd, een gezonde arbeidsethos lijkt me zeer handig maar dan wel met de nadruk op gezond alsjeblieft.

Geld of gekmakerij

De eersten die serieus investeerden in bitcoins zijn schathemeltje rijk geworden. De rest van de wereld zag er - letterlijk - de waarde niet van in. Gekkenhuis! Maar een jonge tech ondernemer die een miljoenen appartement in Parijs koopt met bitcoins... Tja, als de verkoper er de waarde van inziet dan is deze jongeman dus gewoon multimiljonair.

Nu ben ik zeker geen expert in nieuwerwetse beleggingsvormen maar ik zie hier een verband met veerkracht. Onze maatschappij verandert als een malle en wij lopen met ons oeroude brein achter de feiten aan.. met onze vooringenomen, verouderde ideeën over werken en succes. Of kunnen we toch een inhaalslag maken denk je?

Als je het druk hebt dan hoor je erbij

We zijn gewend dat "het druk hebben" een goed ding is. Het staat gelijk aan sociaal en maatschappelijk succes. Dus als je het eigenlijk helemaal niet zo druk hebt, dan ben je een loser, een mislukkeling waar niemand op zit te wachten. Toch? Dan moeten we er dus voor zorgen dat we het druk hebben, oftewel we máken ons druk. We plannen onze dagen structureel ramvol, zodat we in ieder geval bij de club van druk-druk-druk horen.

Tijd is de beste investering

Of je bent die gekke Harry die het helemaal niet zo druk heeft. Dan ben je misschien wel net zo gek als de eerste kopers van bitcoins. Totdat blijkt dat je dus helemaal niet zo gek bent en je juist heel slim hebt geanticipeerd op een nieuw fenomeen. En er is zelfs al bewijs dat de meest succesvolle ondernemers juist heel spaarzaam omgaan met hun tijd. Tijd wordt alleen maar minder, je maakt niet even een paar uren of dagen bij. Waar je jouw kostbare tijd aan besteed is dus erg relevant. Als je het zo bekijkt dan is tijd besteed aan weer een dag werken-werken- werken om goed af te steken bij je omgeving dus weggegooid geld. En het is maar de vraag of je prestaties zo geweldig zijn als je alleen maar werkt.

Niet méér maar slimmer

In plaats van alleen maar meer te werken, kun je er beter voor zorgen dat je de juiste focus hebt.  Hoe vaak komt het voor dat jij een goede oplossing bedenkt voor een werkprobleem in het weekend, tijdens het sporten of terwijl je op vakantie bent? Precies! Alleen tijd is geen garantie voor succes. Een juiste focus en een helder verstand helpen je veel verder. Dit krijg je door ook tijd te investeren in activiteiten waar je simpel blij van wordt. Aandacht geven aan de mensen waarvan je houdt.

Veerkracht

De juiste inzet van je tijd  en inspanningen - niet teveel en niet te weinig - draagt enorm bij aan je veerkracht. Je houdt voldoende energie over om - als het echt nodig is - gedurende een kortere tijd extra inspanningen te leveren en je levert op de lange termijn consistent een waardevolle bijdrage in je werkomgeving én je privé omgeving. Daar word je zelf ook gelukkiger van. Dat is misschien even omdenken voor je, maar ik ben ervan overtuigd dat deze gekke Harry uiteindelijk aan het langste eind trekt :))

Weet jij zeker dat dit voor jou niet haalbaar is? We laten ons graag uitdagen dus plan een halfuurtje sparren in met één van onze experts. We denken met je mee en geven je praktische oplossingen voor jouw specifieke uitdagingen.


Reactie plaatsen