Praten over gevoelens lost niks op
16 november 2021 
in Emoties
2 min. leestijd

Praten over gevoelens lost niks op

Als ik vraag wat ze daarbij voelt blijft het stil, heel stil. “Ik heb geen idee wat ik voel.” Dit is mijn tweede gesprek met een coachklant die sinds een halfjaar thuis zit met een burn-out. De eerste maanden was ze vooral boos op alles en iedereen. De laatste maanden voelt ze niets. Als we praten over gevoelens dan geeft ze toe dat ze in haar leven nooit bezig is geweest met gevoelens. Ze werkte vooral hard en veel en daarmee bleef er geen tijd over om na te denken over gevoelens en emoties. Ze heeft het nooit nodig gevonden om daarbij stil te staan. Zelfs op dit punt twijfelt ze over het nut van praten over gevoelens.

Stilstaan bij je gevoelens

Voor mij is het dagelijkse kost om stil te staan bij gevoelens en emoties. Voor mijn klanten is het niet altijd zo vanzelfsprekend om het te hebben over wat er in ze omgaat. Als je burn-out klachten hebt dan heb je die over het algemeen niet gekregen van rustig aan doen. Dit zijn dus per definitie mensen die de neiging hebben juist té hard te werken. Een deel van hen heeft daarbij hun eigen welzijn volledig uit het oog verloren. Ze zorgen vooral voor anderen en schieten er zelf bij in. Het hebben over gevoelens voelt als een luxe die zich zichzelf niet kunnen permitteren want ze moeten vooral door. Het belang van het erkennen van gevoelens en emoties is voor hen erg ver weg en coaching wordt flink graafwerk naar de eigen belevingswereld.

Niets voelen is gemakkelijker

Als je eenmaal gaat zoeken naar je eigen gevoelsleven dan voelt dat in eerste instantie best ongemakkelijk. Er komt een hele nieuwe dimensie op je af die je soms doet duizelen. Dan lijkt het in beginsel veel gemakkelijk om het erbij te laten en door te gaan op de oude voet. Het opzij schuiven van je gevoelens en gewoon maar doorbikkelen is bekend terrein voor je. Tegelijkertijd weet je ook dat je precies op die manier bent opgebrand. Terugkeren is eigenlijk geen optie want laat je het hierbij dan zul je onvermijdelijk op korte termijn op hetzelfde punt belanden.

Het belang van voelen

Het niet voelen plaatst je in een vacuüm waarbij je niet in verbinding bent met de wereld om je heen. Hier ligt eenzaamheid op de loer. Je spreekt misschien wel tientallen mensen op een dag maar je maakt met niemand echt contact. Het blijft bij het uitwisselen van praktische zaken en oppervlakkigheden. Daarbij is het van belang om erachter te komen wat jij nodig hebt om elke dag je bed uit te komen. Dat wil je weten, vooral tijdens een burn-out! Daar kun je lang over willen nadenken maar erachter komen wat je blij maakt is toch vooral een kwestie van voelen.

Praten over gevoelens

Je kunt heel goed praten over gevoelens en daarmee goede resultaten boeken. Maar hou het daar niet bij. Onthoud ook waar in je lichaam je welke emotie voelt. Welke plek in je lichaam is bijvoorbeeld verbonden met angst. Voelt het alsof je keel dicht wordt geknepen? Of krijg je een knoop in je maag? Een druk op je borst? Het kan allemaal en dat is het begin van leren voelen. Gewoon in je eigen lichaam.

Meer weten?

Herken je jezelf in het bovenstaande? Wil je weten hoe jij op een eenvoudige en verantwoorde manier kunt leren wat goed voor je is en wat niet? Wil je beter leren besluiten te nemen die voor jou goed zijn? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak voor een gratis coachsessie.

 

Reactie plaatsen