Waar lig jij 's-nachts over de malen?
15 oktober 2023 
in Slapen
2 min. leestijd

Waar lig jij 's-nachts over de malen?

"Ik word wakker en ik kijk op mijn wekker. Het is 02.01 uur. Nee hè!  Er zijn momenten dat ik serieus geloof dat iets of iemand me expres elke nacht op dit tijdstip wakker maakt. Maar ik hoor niks, behalve het geluid van de airco en het lichte snurken van mijn partner. Daarvan ben ik dus niet wakker geworden. Ik schuifel naar het toilet, drink een glas water en ga weer in bed liggen. En nu begint de ellende want weer terug in slaap vallen lukt niet. Al maandenlang lukt dat niet.

Problemen oplossen

Omdat ik niets beters te doen heb, ga ik nadenken over de volgende dag. Ik moet over 4 uur opstaan en dan de files in, bah! Ik wind me erover op dat ik nog maar een paar uur in bed kan liggen en morgen vast helemaal brak aan de dag begin. Kan ik niet beter thuis beginnen en dan later naar kantoor rijden? Oh nee, ik heb dat exitgesprek met een collega... Hoe zal ik dat eens gaan aanpakken? Ik bedenk allerlei scenario's maar ik weet ook dat ik 's-nachts helemaal geen wereldproblemen oplos. Ik lig gewoon te piekeren. Maar als ik al wakker was en dan dus pas ga nadenken over vanalles en nog wat. Is het dan nog piekeren? Want ik lig niet continu aan één ding te denken.

Smartphone

Ik ga op mijn andere zij liggen en probeer niet te denken aan morgen. Maar de volgende gedachte dient zich accuut aan. Heb ik al boodschappen besteld voor deze week? Ik pak mijn telefoon en check het even. Ik kijk voor de zekerheid ook even naar mijn inbox. Misschien is mijn collega wel ziek geworden en hoef ik morgen niet zo vroeg op. Hé een appje van mijn vriendin! Dit zat toch in Canada?

In mijn mailbox zie ik een bericht van mijn ex. Hij kan de kinderen weer eens niet ophalen. Ik wind me er enorm over op. Nu wordt slapen helemaal niks. "

Piekeren

Het bovenstaande fragment heb ik geleend van één van mijn klanten. Ze lag elke nacht te piekeren maar had het zelf niet in de gaten. Want als je wakker ligt dan móet je wel nadenken. Je brein kan niet anders, toch? Dat klopt inderdaad maar als je geen tijd neemt om te verwerken wat je overdag allemaal meemaakt dan kun je bijna niet anders dan er 's-nachts van wakker liggen. De meesten van ons hebben een druk bestaan en rollen aan het einde van de dag vermoeid in bed. Er zit dan nog zoveel onrust in je lichaam dat je maar niet kunt inslapen of meteen weer "aan" staat zodra je in een lichte slaapfase terecht komt. Dan is doorslapen een probleem.

Er zijn ook mensen die overdag piekeren waardoor ze bepaalde dingen niet durven te doen maar meestal worden we wel afgeleid door onze dagelijkse bezigheden. Je hebt er eigenlijk geen tijd voor. Totdat je in bed ligt en dan lijkt alles je soms wel aan te vliegen. Ik las laatst ergens dat je hersenen 's-nachts een stofje aanmaken waardoor ook irreële angsten zich aan je opdringen.

Piekerdossier

Het piekeren zelf kun je slecht stoppen. Net zoals emoties kun je ze niet - eindeloos - onderdrukken. Zeker als je reële angsten of spanningen hebt dan kun je ze niet even snel relativeren. Wél kun je er overdag bewust tijd aan besteden zodat je er 's-nachts niet meer van wakker hoeft te liggen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt omgaan met je piekergedachten. Download ons gratis piekerdossier waarin je allerlei tips vindt die je helpen om te gaan met je piekergedachten zodat je er niet meer wakker van hoeft te liggen.

Have a fabulous day eh night! :))

Natalie


Reactie plaatsen