Blijven piekeren over wat er is gebeurd
10 september 2021 
in Slapen
2 min. leestijd

Blijven piekeren over wat er is gebeurd

Ik zie de schrikreactie in zijn gezicht. “Hoe bedoel je dat?”, vraagt hij me gealarmeerd. Ik schrik nu ook want ik heb blijkbaar een vraag gesteld die verkeerd viel. Mijn brein gaat als een dolle tekeer en ik weeg elk woord wat ik heb gezegd, mijn toon, mijn gezichtsuitdrukking en vraag me vooral af: wat deed ik verkeerd?

Dit is een gesprek dat ik me kan herinneren van een aantal jaren geleden. Ik weet dit nog omdat het toen zo’n indruk op me maakte en het heeft me de dagen erna nog flink bezig gehouden.

Het gaat niet over mij

Ik stelde mezelf bijna dagelijks wel een keer de vraag: wat doe ik verkeerd? En dat is best vermoeiend want zo blijf je gesprekken, e-mailtjes en what’sappjes maar doorspitten en in gedachten herhalen. Het is ook onnodig – weet ik nu – want het simpele antwoord op deze vraag is: niks! Je deed niets fout want het draait in de meeste gevallen gewoon niet om jou. Kijk, die moest ik even laten indalen. Ik dacht namelijk best vaak dat een aangebrande, geïrriteerde, boze, verdrietige reactie ALTIJD lag aan mij. Ik had vast iets verkeerd gezegd, geschreven, of vergeten te zeggen of te schrijven. Als je zelf geen kwaad in de zin hebt, open en eerlijk communiceert en de ander reageert er negatief op dan is de kans erg groot dat er iets bij de ander aan de hand is waarom dit zo gaat. Volg je me nog?

Dit is míjn probleem

Als ik stekelig reageer op een heel normale vraag betekent dat meestal dat de vraag voor mij lastig is omdat ik er blijkbaar moeilijke gevoelens bij heb. Even een voorbeeld: Ik had tijdens mijn vakantie een golfles genomen want ik wilde weleens weten of dit nu iets voor me zou zijn. De golfleraar was een erg aardige man en hij was erg empowerend. Ik voelde me even Tiger Woods tot het moment dat hij me complimenteerde met de woorden: Goed zo meisje!…….. Hij bedoelde het waarschijnlijk super positief maar bij mij kwam het stoom nog net niet uit mijn oren. Voor mij heeft het woord ‘meisje’ een kleinerende lading omdat ik al geruime tijd geen meisje meer ben en ik me ook geen meisje wil voelen. Ik wil gezien worden als een sterke vrouw en niet als een zwak meisje. Mijn ding, mijn probleem, kon de goede man niets aan doen… en toch zakte de stemming even naar het 0-punt. Niet dat hij er iets van merkte want hij ging alweer door met de volgende oefening. Ik heb het idee dat mannen dit beter kunnen dan vrouwen. Die halen hun schouders erover op en gaan dóór. Vrouwen gaan hierover malen. Niet doen!

Blijven malen over wat is gebeurd

Het blijven malen over wat er is gebeurd, wat je anders had kunnen doen, hoe je had moeten reageren is vermoeiend en maakt je onzeker. Bovendien los je er niets mee op. Door erover te blijven nadenken krijg je geen antwoord op je vragen. Los het op of leg je erbij neer. Dat is de korte weg naar bevrijding van je eigen piekergedachten. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om te stoppen met piekeren. Veel van mijn klanten zijn zich er niet eens van bewust dat ze piekeren omdat het een onbewuste, uitputtende gewoonte is geworden.

Stop met piekeren

Voel jij je ook regelmatig uitgeput van je eigen gedachtestroom en lukt het niet om het te stoppen? Heb je van alles geprobeerd maar niets hielp? Boek dan deze week nog een gratis halfuurtje sparren met mij. Ik heb nog een paar plekjes vrij. In een halfuurtje geef ik je praktische tips en tools om het piekeren te stoppen zodat je meer energie overhoudt voor dingen die écht belangrijk voor je zijn.

Reactie plaatsen