feestdagen paniek piek
12 december 2023 
1 min. leestijd

feestdagen paniek piek

Mijn verwachtingen van de feestdagen matchen nooit met de werkelijkheid. Heb jij dat ook? In mijn hoofd zie ik mezelf met familie en vrienden heerlijk ontspannen eten aan een feestelijk gedekte tafel met gezellige kaarsjes en een perfecte kerstboom op de achtergrond. Iedereen is blij en buiten sneeuwt het. De hond ligt bij de open haard heel vredig te slapen... Hoor ik daar "Last Christmas"?

En dan nu de praktijk

De spanning begint op te lopen zodra de jaarlijkse familie app groep "pakjesavond" weer tot leven komt. In deze fase denk ik dat ik nog tijd genoeg heb maar begint er toch al iets te knagen. Wat kan ik doen om het dit jaar beter aan te pakken? Ik probeer zoveel mogelijk voor te bereiden maar kom erachter dat het voor alles nog te vroeg is. Zo'n stilte voor de storm fase vind ik lastig want ik zie veel op me af komen maar kan er niets aan doen. Dat machteloze gevoel is hét recept voor stress. I know...

Piek paniek

Halverwege december stijgt de spanning enorm want dan opeens moet alles geregeld zijn en - je raadt het al - dat is bij mij dus niet het geval. Tussendoor zijn er allerlei kerstevents waarop je onmogelijk nee kunt zeggen. Dit is de fase waarin ik mezelf elk jaar beloof om volgend jaar naar een warm oord te gaan en kerstmis volledig te negeren. De echte stress piek ontstaat een paar dagen voor kerst als er op het laatst nog allerlei (figuurlijke) brandjes geblust moeten worden.

Als een leeggelopen ballon

De feestdagen zelf beleef ik in een waas maar gelukkig hebben we de foto's nog. Ik sta op, ik ruim op, ik decoreer, ik bak en kook, ik tut me op, ik steek de kaarsen aan, ik zorg, ik ruim weer op, ik val in slaap. repeat. Als alles voorbij is dan valt de spanning plotseling weg en voel ik een leegte. Het heeft wel iets van een ballon die na een feestje nog wat slapjes aan de lamp hangt.  Wat was het gezellig hè.. Volgend jaar weer bij ons? Ja joh!

Het mag en het kan

Deze vorm van stress is - vermoed ik - erg herkenbaar, behoorlijk irritant misschien maar ook heel gezond. Zo'n piek van stress is namelijk helemaal niet erg. Daar zijn onze hersenen en ons lichaam voor gemaakt. Geef je eraan over maarrrr neem daarna wél even een paar dagen tijd om uit te rusten en je batterij weer op te laden. Koester de herinneringen, ruim je huis op en hoofd leeg voor weer een mooie nieuw jaar.Reactie plaatsen