Multitasken maakt gestrest en gejaagd
02 oktober 2021 
2 min. leestijd

Multitasken maakt gestrest en gejaagd

Het lijkt zo simpel maar probeer het maar eens. Eén ding tegelijk te doen. Alléén tandenpoetsen bijvoorbeeld…. niet te doen toch? Ik dek ondertussen mijn bed, trek de gordijnen open, ruim de badkamerzooi op, etc.  Ik dacht ook altijd dat ik goed was in multitasken. Ik kon een e-mail typen terwijl ik aan met iemand anders aan de de telefoon zat en ondertussen kon ik ook naar een collega gebaren dat ik er zo meteen aan kwam. Op deze manier had ik het idee dat ik lekker productief was en voelde ik me goed over mezelf. Ik kreeg er zelfs complimenten voor omdat ik zo snel werkte. Met als gevolg dat ik nog meer werk kreeg dat ik ook weer op deze gejaagde manier wist te verstouwen

Nooit échte aandacht

Alhoewel het erg fijn voelt om al multitaskend  taakjes af te vinken op je to-do lijstje, heb je dus nooit echt de aandacht bij één ding. Het punt is dat als je eenmaal in deze modus geraakt het bijna onmogelijk is om iets wél met volle aandacht te doen. Je hebt er simpelweg de rust niet voor en bent alweer onderweg naar het volgende voordat je het weet. Zelfs een goed gesprek met een vriend of vriendin wordt een hele opgave als je continu het gevoel hebt dat er iets anders móet. Ik ken mensen die hun blik niet van hun telefoon weten af te houden. Die stellen dezelfde vraag gemakkelijk drie keer omdat ze je antwoord niet hebben gehoord. Zo’n gesprek is niet bepaald inspirerend te noemen.

Multitasken bestaat niet

Uit onderzoek blijkt dat het proberen dingen tegelijkertijd te doen omdat je denkt tijd te besparen, volstrekt zinloos is. Onze hersenen zijn namelijk helemaal niet gemaakt om dingen tegelijkertijd te doen. Een storing van een halve minuut kost drie tot vier minuten opwarmtijd. Als je tien keer gestoord wordt tijdens bijvoorbeeld het lezen van een document dan ben je dus een halfuur kwijt. Als je tijdens een gesprek het ping-geluidje van je computer hoort dat meldt dat er een nieuwe e-mail is, dan verbreekt het je concentratie en heb je twee minuten nodig om weer op peil te komen. Dan heb je dus gedurende twee minuten niet meekregen wat er gezegd is. Dan heb je dus misschien nét gemist dat de relatie van je vriendin is gestrand. Pijnlijk!

Off-line modus = minder stress

Het continu in de weer zijn met je telefoon geeft sowieso veel onrust. Je denkt dat je elke seconde een belangrijk bericht mist. Het welbekende FOMO fenomeen (Fear Of Missing Out). Dit kun je tackelen door je telefoon op vliegtuigstand te zetten als je een belangrijk gesprek hebt. Of dit nu werk of privé is. Het meest lastige is echter om ook daadwerkelijk met je gedachten bij één ding te blijven. Hiermee oefenen levert je meer rust en focus op en het verminderd je stress enorm. Het is een vaardigheid net zoals een nieuwe sport waar je beter in wordt door regelmatig te oefenen.

Wil je weten hoe jij meer rust in je hoofd krijgt zodat je in een gesprek weer volledig aanwezig bent en echt kunt luisteren naar je partner, je kinderen of je collega? Ik heb deze week nog een paar plekjes vrij voor een gratis sessie waarin ik je help met praktische en toepasbare tips die bij jou passen. Doen!

nIFCHUBs
Door

nIFCHUBs

op 09 Oct 2021

PthDlepSRyMJNf

dJUyYoINaenDAwG
Door

dJUyYoINaenDAwG

op 13 Oct 2021

eYbDunvEN

HlONPaIEftWmy
Door

HlONPaIEftWmy

op 22 Oct 2021

ISwaDPTkgOZiB

rlvtFMELSmNQuB
Door

rlvtFMELSmNQuB

op 25 Oct 2021

GeXIyLuZnxl

dAVOpeZPS
Door

dAVOpeZPS

op 07 Nov 2021

laBuITtZsoNLD

LSfhkenmyHT
Door

LSfhkenmyHT

op 08 Nov 2021

jZtfHDNkUpgh

taWlfrOcv
Door

taWlfrOcv

op 10 Nov 2021

EbeCLHpAItf

Reactie plaatsen