Feestelijke emoties
17 december 2023 
1 min. leestijd

Feestelijke emoties

Het is je natuurlijk niet ontgaan.. de feestdagen komen eraan. En hoewel het natuurlijk erg fijn is om dit te vieren met je familie en vrienden, zit er ook wel een keerzijde aan deze gezelligheid. We hebben allemaal bepaalde verwachtingen van hoe deze dagen zouden moeten verlopen. Dat die verwachtingen niet altijd matchen met die van de rest, heb je vast ook weleens ondervonden. Je ziet een lange tafel voor heerlijk eten, mooie cadeautjes en hele blije mensen voor je, terwijl de werkelijkheid misschien net iets anders verloopt.

Wie wat waar

Als je ouders en/of schoonouders gescheiden zijn bijvoorbeeld dan moet je jezelf bijna clonen om niemand teleur te stellen. Ik hoor dat sommige families om die reden de een derde of zelfs vierde kerstdag organiseren. Ook kunnen bepaalde tradities praktisch "heilig" worden verklaard in je schoonfamilie, terwijl jij er misschien wel elk jaar huizenhoog tegenop ziet. De vraag waar de Kerst gevierd wordt, kan ook spannend zijn. Of wie welke maaltijd voorbereidt. Geven we elkaar pakjes of niet? Kerst is nog niet begonnen en in sommige families heb je al een mijnenveld over te steken. Kan stressvol zijn.

Picture perfect

Elk jaar hoop je op een gezellig samenzijn met de mensen van wie je houdt. Toch blijkt het in de praktijk vaak een grote bron van frustratie binnen families. We maken elkaar natuurlijk ook helemaal gek met perfecte foto's op social media. Als jij niet een fantastisch plaatje kunt posten waaruit blijkt dat het helemaal dolletjes is, dan voel je je een loser. En dat klopt niet. We zouden elkaar helpen door eerlijk te zijn over de keerzijde van de Feestdagen. Dan voel je je extra dankbaar voor de momenten dat het fijn is want dat is dus niet zo vanzelfsprekend.

Het is tenslotte Kerst

We moeten bijna allemaal ons best doen om er gezellige dagen van de maken voor iedereen. Dat betekent soms ook op je tong bijten als je moeder bijvoorbeeld weer eens lekker kritisch is op je outfit. Of als je schoonzus commentaar heeft op het gedrag van jouw kinderen. Of als je kookkunsten niet bepaald gewaardeerd worden.. ondanks alle moeite die je ervoor hebt gedaan. Je houdt je in want het is tenslotte Kerst. En dat kost voor de meesten van ons veel energie.

Waar is de oplader?

Na al het feestgedruis wordt het tijd voor een beetje rust. In januari en kan het dagelijkse leven weer opgepakt worden. Dat klinkt misschien wat saai en soms voelt dat ook zo maar we hebben het wel nodig. Na alle drukte weer even terug in een ritme dat rust biedt. Ik herinner je eraan dat alsmaar op scherp staan leidt tot aanhoudende spanningsklachten waar je - letterlijk - ziek van wordt. Laat je inspireren door tips voor een gezonde leefstijl op onze community.

Voor nu wensen we jullie allemaal hele mooie momenten samen met de mensen die je lief zijn!  

Reactie plaatsen