Je werkt hard maar krijgt zelden de credits
03 september 2023 
2 min. leestijd

Je werkt hard maar krijgt zelden de credits

Is het volgende herkenbaar? Je werkt keihard, bijna elke avond en soms ook in het weekend, hebt een overvolle agenda en toch lukt het je vaak niet om deadlines te halen. Terwijl collega's die ogenschijnlijk veel minder hard werken alles wel op tijd af hebben én die collega's worden ook nog meer gewaardeerd en beloond. 

Verlies van energie

Als dit voor jou de realiteit is dan ben je waarschijnlijk nóg harder gaan werken en heeft dat ook niet het beoogde effect gehad. Het is logisch dat je je afvraagt wat je nu verkeerd doet. Je piekert erover. Al dat harde werken heeft er ook voor gezorgd dat je chronisch doodmoe bent. Ook voel je je steeds minder gemotiveerd om te gaan werken. Je hebt er eigenlijk helemaal geen zin meer in, maar ja... wat moet je dan?

Over een andere boeg

Misschien heb je tijdens de zomerperiode besloten om het nu eens anders aan te pakken. Je gaat sowieso niet meer overwerken in de avonden en het weekend. Zo! Laat anderen nu ook maar eens hun best doen. Je gaat je baas vertellen dat je veel teveel op je bordje hebt. En er moét nu echt een collega bij komen. Tja..

Eigenlijk weet je zelf ook wel dat je oude gedrag er weer vanzelf in sluipt. Voordat je het weet is het weer loeidruk en ren je jezelf voorbij. Deze goede voornemens helpen je niet erg. Maar wat dan wel?

Wat belangrijk is en wat niet

Stel bij jezelf vast of je inderdaad teveel werk te doen hebt, ofdat je misschien heel ijverig bezig bent met de verkeerde zaken. Taken waarvoor je eigenlijk niet verantwoordelijk bent maar die je doet omdat niemand anders het oppakt. 

De ratrace

Het is gemakkelijker om druk bezig te zijn dan om echt dingen voor elkaar te krijgen.. Ben je zo iemand wiens deur altijd open staat? Laat je je steeds afleiden van je eigen taken? Dan heb je aan het einde van de dag waarschijnlijk geen idee meer waarmee je zo druk bent geweest. Kost een bak energie en levert weinig op. Je rent in rondjes en weet niet meer hoe je tot stilstand komt. 

Controlfreak, pleaser of perfectionist

Er zijn genoeg trainingen over plannen en prioriteiten stellen. Misschien heb je die al gevolgd en heeft het niets geholpen. Dat komt omdat plannen en prioriteren meestal niet het gevolg is van onvoldoende competenties of kennis op dit vlak. Het is veel vaker het gevolg van de neiging om anderen te pleasen, perfectionisme of niet durven loslaten uit angst de controle te verliezen. 

Plannen en organiseren

Flexibiliteit, hard werken en de bereidheid om altijd zaken op te pakken zijn op zich goede kwaliteiten. Maar hoe staat het met je talent voor prioriteiten stellen en zelforganisatie? Hoe schat je jouw talenten voor zelforganisatie in?

Wellicht een open deur: laat je niet door iedereen storen en doe je eigen werk niet dat van anderen. Reserveer tijd in je agenda om te werken aan bepaalde taken. Werk met een duidelijke planning als taken lagere tijd in beslag nemen. Er zijn allerlei apps ontwikkeld die je kunnen helpen om een planning te maken. Wat nog steeds het best werkt is een papieren planner waarin je alles - dus ook tijd voor jezelf - plant en je daaraan ook houdt. Wij vinden de planners van Structuurjunkie een echte hit. We gebruiken ze al jaren en het geeft veel structuur aan je dag, week, maand, jaar. Via deze link kun je planner aanschaffen. We horen graag wat jij ervan vindt.

Hoe nu verder

Erken je jezelf in het bovenstaand en wil je graag onderzoeken waarom je toch zo chaotisch blijft? Dan kunnen we je op verschillende manieren helpen. 

Instagram: Volg ons en ontvang wekelijks allerhande tips en tricks voor meer focus

Fab. Stories community: hier lees je onze verhalen over een gezonde leefstijl. Bovendien lees je hier ook hoe anderen het aanpakken.

Fab. stories academy: hier vind je allerlei (gratis) tools, meditaties, online trainingen, etc. voor meer balans.

Je online coach: met simpele klik kun je vrijblijvend een gratis halfuurtje inplannen met één van ons. We laten ons licht schijnen op jouw situatie en geven je specifieke tips die je ook echt iets gaan opleveren.

De keuze is aan jou :)) Wij zien je graag.

Have a fabulous day!

Natalie

Reactie plaatsen