Vergeet de goede voornemens dit jaar
01 januari 2024 
1 min. leestijd

Vergeet de goede voornemens dit jaar

Een nieuw jaar voelt altijd een beetje als een nieuw schrift aan het begin van het schooljaar.. Maar net zoals je in dat schriftje heel netjes begon, wordt het jaar gaandeweg ook rommeliger en loopt alles anders dan je had gedacht. Daar ontkom je niet aan. Als je hardlopen nog nooit leuk hebt gevonden dan is de kans groot dat je je hardloopschoenen in februari alweer aan de wilgen hangt. Alle goede voornemens ten spijt.

Begin er niet aan

Nu kunnen we natuurlijk heel gemakkelijk zeggen dat je gewoon niet moet beginnen aan goede voornemens. Maar ja, wij mensen willen ook graag iets bereiken en daarvoor zul je jezelf toch eerst iets ten doel moeten stellen. De belangrijke vraag hierbij is echter niet wat je wilt bereiken maar waarom je iets wilt bereiken. Willen afvallen omdat je dan net zo slank bent als de buurvrouw werkt misschien een paar weken maar na de zoveelste keer strompelen in het park zal het je werkelijk een rotzorg wezen hoe slank je buurvrouw is. En terecht ook.

Ontdek het waarom

Voordat je überhaupt aan nieuwe voornemens gaat denken, kun je jezelf afvragen waarvoor jij elke dag je bed uitkomt. Waarvan gaat je hart sneller kloppen? Waarnaar verlang je tot in het diepst van je ziel? Dit is voor iedereen anders en heeft niets te maken met de maatschappelijke druk om in alle opzichten perfect te moeten zijn. Slim, succesvol, slank, grappig, sociaal, etc. etc. Niet te doen en alsjeblieft niet aan beginnen.

Voel je je regelmatig ongeïnspireerd dan helpt een dagelijkse portie meditatie vast wel. Maar jezelf elke dag op je meditatiekussen slepen omdat het bijvoorbeeld zo mooi staat op je socials is echt geen goed idee. Net zoals dieten niet helpt om slank te worden maar gezond eten wel werkt als je je graag fitter en blijer wilt voelen. Het gewichtsverlies is hierbij een mooie bijvangst maar niet het ultieme doel. Dat zit dieper verstopt in jou.

Hoe je het toch volhoudt

Iets doen of laten omdat anderen dat doen of het min of meer van je verwachten is onbegonnen werk. Het is ongezond en je loopt er uiteindelijk op leeg. Om een goed voornemen te starten in januari ga je dus eerst op zoek naar jezelf. En misschien is dat nog wel het beste goede voornemen voor volgend jaar. Op zoek gaan naar jouw persoonlijke drijfveren. Misschien weet je al precies hoe je dat gaat aanpakken. Voor degenen die dat nog niet of niet precies weten, hebben we een gratis halfuurtje bedacht. Plan het zelf in en zie ons als je sparringspartner voor goede voornemens. We denken graag met je mee!

En je mag deze reis natuurlijk ook gewoon beginnen op 23 januari, of 15 februari, of 6 juli, etc.

Reactie plaatsen