Positief zijn kun je leren
29 augustus 2021 
1 min. leestijd

Positief zijn kun je leren

Ik had een coachinggesprek met een zorgmedewerker. Ze keek me scherp aan en vroeg me: “Wat wil je van me?” De zorgorganisatie waarvoor ze werkte had het team een gesprek met mij aangeboden. Corona had er flink huis gehouden. Veel cliënten waren overleden en ook veel medewerkers waren ziek of ziek geweest. Ik kan zoiets alleen maar toejuichen want blijkbaar had de organisatie goed in de gaten dat dit een behoorlijke impact had gehad op de werkvloer.

Het gevaar ligt op de loer

Ik vond haar vraag opmerkelijk en vroeg haar naar de reden. Eigenlijk had ze die niet echt, maar haar algehele stelling was dat alles wat ‘zij daar’ besloten, niks goeds kon betekenen. En daarmee doelde ze op de directie en het bestuur van de organisatie waarvoor ze werkte. Later in ons gesprek bleek ze ook geen vertrouwen te hebben in de scholen van haar kinderen, haar artsen, noem maar op. Eigenlijk vertrouwde ze niets en niemand.

Staaltje omdenken

Ik denk dat het wel logisch is dat deze dame dagelijks veel spanning voelde. Ze hield er elke dag serieus rekening mee dat de dingen mis zouden lopen. En het gekke is dat er dus ook allerlei dingen fout liepen, wat haar alleen maar sterkte in haar mening. Niet bepaald een optimistische kijk op het leven. Interessant om te onderzoeken hoe dit zo was gekomen, maar nog interessanter om te kijken hoe ik haar zou kunnen helpen. Kun je iemand met een dergelijke overtuiging daadwerkelijk anders leren kijken naar zichzelf en de wereld om haar heen? Ja, dat bleek te kunnen.

Elke dag huiswerk

We hebben vooral geoefend met een focus op positieve gebeurtenissen. Dat klinkt simpel maar dat is het niet. Als je van nature meer gericht bent op de negatieve dingen dan is het een flinke klus om elke dag minstens drie positieve dingen op te schrijven. Maar het lukte. Het lukte zelfs om een verband te leggen tussen haar eigen acties en de positieve resultaten hiervan. Ze voelde zich hierdoor minder een speelbal van het universum en kreeg meer grip op haar eigen welzijn.  Na verloop van tijd zakte het spanningsniveau naar een gezond niveau. De energie die hiermee vrij kwam was ongelooflijk. En die energie kan ze nu voor andere dingen gebruiken!

Hoe kijk jij naar de wereld en de mensen om je heen?

 

Reactie plaatsen