Stress op vakantie
06 augustus 2021 
in Emoties
3 min. leestijd

Stress op vakantie

Vorige week had ik vakantie en wát was ik eraan toe! Fab. Stories is splinternieuw maar achter de schermen werk ik al sinds eind 2020 aan de voorbereidingen. Non-stop want elk goed idee moet worden onderzocht op haalbaarheid. Mijn hoofd stond niet meer stil. Laat ik nou precies hetzelfde van mijn klanten horen.

TE HARD GEWERKT

Nu zou je denken dat ik beter moest weten maar zo werkte het dus niet. Ik raakte bevangen door het enthousiasme van mezelf en mijn team en bleef maar nieuwe plannen produceren en uitwerken. Soms kun je gewoon bijna niet meer stoppen met denken en deze stroom van gedachten maakt je onrustig. Er waren dagen bij dat het me bijna niet lukte om naar bed te gaan want er was nog zoveel te doen. En als ik dan op bed lag dan lukte het slapen niet echt.

EEN ONAANGENAME VERRASSING

Nu had ik natuurlijk stiekem gehoopt dat ik in de vakantie nog wat leuke plannetjes zou kunnen uitwerken. Maar het werd heet, bloedheet, niet-te-doen zo heet.  Het prachtige huisje dat we hadden geboekt had geen airco, geen ventilator, geen horren voor de ramen, geen zonwering en geen parasol om onder te zitten. De temperatuur liep op tot ruim 30 graden. Met onze twee honden op het strand liggen was geen optie dus zijn we van pure ellende maar gaan fietsen. Beide honden in de bakfiets en gáán. Van terras naar terras. Ik moet erbij vertellen dat ik dus ab-so-luut niet houd van fietsen. Ik houd van allerlei soorten bewegen maar fietsen vind ik gewoon heel stom. Sorry voor de liefhebbers maar het is nu eenmaal zo. Maar goed, we hebben dus bijna een week lang dat stikhete huisje ontvlucht. Mijn enige focus was “hoe overleven we deze hitte?”. Je zou kunnen zeggen wat een beroerde vakantie!

HORRORVAKANTIE WERD PERFECTE VAKANTIE

En dat vond ik eigenlijk ook maar… toen vergat ik de enige werkafspraak die ik had op de dag van thuiskomst. Wacht even… dit klinkt alsof ik totaal niet meer bezig was met mijn werk. En daar is vakantie toch precies voor bedoeld? Door mijn hittemanagement had ik dus geen tijd gehad voor andere dingen. Ik kwam niet verder dan slapen, eten, (heel veel water) drinken, schaduw. Ik rustte fysiek niet bepaald uit maar dit was dus wel precies wat ik nodig had om mentaal uit te rusten. Een totaal andere focus en geen tijd om na te denken over werk of andere dagelijkse beslommeringen. Dat klinkt dus eigenlijk als de perfecte vakantie.

EEN OVERBELAST BREIN

Deze vakantie en mijn aanloop er naartoe, laat zien wat het effect is van een disbalans tussen je mentale en fysieke conditie. Velen van ons hebben een baan waarbij vooral ons brein hard moet werken. Het gevolg hiervan is dat we mentaal vermoeid zijn na een dag werken maar dat ons lichaam nog voldoende energie over heeft. Omdat we mentaal zo moe zijn, kunnen we ons er vaak niet toe zetten om nog eens te gaan sporten, te gaan wandelen of een rondje te gaan fietsen (blèèh). Vaak werken we door of hangen we nog even op de bank TV te kijken.

Het gevolg hiervan is weer dat het slapen lastig wordt. Je voelt je doodmoe maar je lichaam is nog niet toe aan slaap. En als je dan toch wakker ligt ga je natuurlijk weer liggen piekeren over wat je nog allemaal moet doen. De volgende ochtend sta je doodmoe op maar je moet door. Voilá we zitten in de ratrace waar geen einde aan lijkt te komen.

ONTSPANNING DOOR TE BEWEGEN

Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt maar juist na zo’n slopende dag op het werk is sporten/bewegen de allerbeste optie. Je zult zien dat je je na een uurtje uitsloven in de sportschool, gewoon moe bent. Niet dat lusteloze, ongeïnspireerde  hangen maar voldaan moe. Je voelt je beter over jezelf, je slaapt beter en kunt er de volgende dag weer beter tegenaan.

Bij uitrusten hebben we altijd het idee dat je dan vooral niks mag doen. Natuurlijk is dat helemaal oké en doe dat vooral ook regelmatig, maar als je brein het heeft overgenomen – zoals bij mij – dan moet je het lichaam er weer even bijhalen. Dat doe je het best door je fysiek in te spannen op een manier die bij jou past.

HEB JIJ DAT NOU OOK?

Betrap jij jezelf ook regelmatig op lusteloos bankhangen en voel je je bijna te moe om naar bed te gaan? Vind je het lastig om met onverwachte situaties om te gaan omdat je simpelweg te veel aan je hoofd hebt?
Een half uur sparren met mij zorgt ervoor dat je weer flexibeler kunt reageren op onverwachte gebeurtenissen. Zoals een snikhete vakantie vol verrassingen, die bijna mislukt 🙂 Ik heb komende week twee plekken vrij in mijn agenda, dus boek hier snel jouw sparsessie!’
Reactie plaatsen