Krijg je stress van je smartphone?

Laatst stelde iemand mij de vraag wat ik zou meenemen naar een onbewoond eiland en ik moet bekennen dat mijn telefoon in mijn top 3 staat. Inmiddels zit mijn hele "hebben en houden" erin. Ik kan ermee appen, e-mailen, navigeren, shoppen, betalen, mediteren, muziek luisteren, TV kijken, oh en ja natuurlijk ook bellen :)

Je kunt nu ook zien hoeveel uren je met je phone bezig bent geweest en daaruit kan ik alleen maar concluderen dat ik eigenlijk continu online ben. We kunnen in coronatijd onze familie en vrienden nauwelijks live zien dus ja, die telefoon is mijn lifelijn met de rest van de wereld. Of dit stress veroorzaakt? Ab-so-luut!

Het is niet voor niks dat juist nu veel gevallen van burn-out en depressie worden gemeld. Alles loopt in elkaar over: je gezinsleven, je werk, je vrienden, je familie. Er lijkt geen einde te komen aan de stroom van informatie die op ons af komt. Hiervoor zijn onze hersenen niet gemaakt. Sterker nog ze zijn ontworpen voor precies het tegenovergestelde.

Toen we ooit nog moesten jagen en verzamelen voor onze dagelijkse kost was het van groot belang dat we alert waren op signalen uit onze omgeving. Onze hersenen zijn ontworpen om bij elk signaal een keten van fysieke reacties op te roepen die ons klaar maken om te vechten of te vluchten. Dit noemen we een stressreactie en die hadden we tig eeuwen geleden hard nodig om te kunnen overleven.

Om te overleven in de moderne jungle is het juist van belang we ons niet laten afleiden van alle prikkels die ons continu van het pad proberen te brengen. Een belangrijk gesprek met een klant is bijvoorbeeld belangrijker dan een pushberichtje dat je favoriete schoenen in de uitverkoop zijn. Maar hoe moeilijk is het om je hierdoor niet te laten afleiden! 

De oplossing hiervoor is je hersenen te trainen om beter te focussen. Dat heet mediteren. Bovendien is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat op dat moment belangrijk voor jou is. Je helpt jezelf ermee om verstandig met je tijd en aandacht om gaan. Leg dus je telefoon bewust opzij als je je onverdeelde aandacht nodig hebt voor een belangrijke taak of een belangrijk persoon. Neem sowieso een dagelijks offline break om even tot rust te komen en zo te voorkomen dat je hersenen teveel overuren maken.