Van welke banen krijg je de meeste stress?

Van welke banen krijg je de meeste stress?

Er zijn banen die per definitie meer stress veroorzaken dan andere soorten werk. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Er is inmiddels behoorlijk veel onderzoek gedaan naar stress en mogelijke oorzaken van stress en daaruit blijkt dat de volgende factoren een grote rol spelen:

1. Intensieve interactie met mensen 

Het dagelijks omgaan met mensen is vermoeiend. Dat hebben we niet altijd in de gaten maar bedenk maar eens dat op sommige werkdagen als net die ene collega bij je op kantoor zit, jij helemaal leeg thuiskomt.  Andere mensen geven je juist weer energie. Stel je voor als je de hele dag intensief moet omgaan met mensen die bijvoorbeeld ziek zijn of die afhankelijk zijn van jouw zorg. Dat slurpt energie en als je hier niet bewust mee omgaat, dan ben je na verloop van tijd gesloopt. Niet omdat je je werk niet leuk vindt, maar omdat het gewoon vermoeiend is om dagelijks alsmaar energie te geven zonder hiervan te herstellen. 

2. Een baan waarbij je in ploegen werkt of regelmatig nachtdiensten draait 

Ons biologische ritme wordt van nature bepaald door het ritme van de dag en de nacht. We kunnen ons niet zo snel en zelden helemaal aanpassen aan een verschuiving van dit dag- en nachtritme. De helft tot driekwart van de mensen die met nachtdiensten werkt, heeft last van maag- en darmklachten en stoornissen van de eetlust. Dit komt onder andere ook door het wegvallen van het hele sociale gebeuren dat hoort bij eten. Vaak zie je dat mensen meer gaan roken of koffie gaan drinken om wakker te blijven. Daarbij is het zo dat waakzaam blijven in de nacht veel meer energie kost omdat onze biologische klok ervoor zorgt dat ons systeem op een laag pitje staat. Ten slotte veroorzaakt het werken in de nacht slaapstoornissen. Je slaapt minder lang en minder goed. Hierdoor wordt het de volgende dag lastiger om je goed te presteren op je werk.

3. Kantoorgebouwen kunnen ziekmakend zijn

Natuurlijk is het 's zomers prettig als je werkplek niet tot een sauna transformeert en airco heeft. Maar onderzoek toont aan dat mensen die in gebouwen met airco werken 2 tot 3 keer vaker naar de KNO-arts gaan en dat het verzuim er 2 keer hoger is. Het simpele feit dat sommigen van ons hele dagen opgesloten zitten in een gebouw en het contact met de natuur volledig missen veroorzaakt al stress. Hierdoor kunnen we ons op den duur slechter concentreren, een lusteloos gevoel krijgen of voortdurend gespannen zijn.

Harde geluiden op je werkplek kunnen je aandacht volledig versnipperen maar wist je ook dat eentonig geluid zoals dat van een airco of een stom muziekje op de achtergrond invloed heeft op je focus? Ons organisme denkt namelijk: "Niks te beleven, doe maar een dutje" ... en onze aandacht verslapt. Dit soort aanhoudende geluiden merk je trouwens vaak pas op als ze er opeens niet meer zijn.

Dit geldt overigens ook voor onze ogen. Een gevarieerde omgeving houdt onze zintuigen, onze hersenen en ons lichaam in een gezonde toestand van paraatheid. Saaie kantoren zetten het sein op 'veilig' en we worden suf en dommelen in. Het wordt dan wel heel moeilijk om onze gedachten bij het werk te houden. Uitzicht op een park of bomen, flink veel planten, een aquarium, foto's of schilderijen van landschappen kunnen het gebrek aan natuur gedeeltelijk compenseren. Nog beter is het als we regelmatig naar buiten kunnen gaan om te werken of te overleggen.